Villány – un peu de Bordeaux?

(Bor) cenzorságom (első és egyben utolsó) éve

Magyarországon hajlamosak vagyunk a fajtára összpontosítani, és minden palackon szerepel, hogy a benne lévő bor Kékfrankosból, Olaszrizlingből vagy más szőlőfajtából készült. Franciaországban azonban a fajtát ritkán említik. Ehelyett, ha a bor például Bordeaux-i a tájékozott borfogyasztó tudni fogja, hogy a fehérborok és a vörösborok milyen szőlőből készültek. Ugyanis a francia bortörvény meghatározza, hogy egy borász mely szőlőfajtákból készíthet Bordeaux-i bort. A vörös fajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Cabernet Franc, a Petit Verdot, a Malbec és a Carmenere. (Az utóbbi kettő ma már nem gyakori Bordeaux-ban.) A fő fehér fajták pedig a Semillon, a Sauvignon Blanc és a Muscadelle, azonban néhány kevésbé ismert és kevésbé elterjedt fajta (pl. Colombard, Chenin, Ugni Blanc) is engedélyezett. A 112 000 hektáron elterülő Bordeaux a világ legnagyobb és legrégebbi borvidéke. 65 appelációnak, 7000 borásznak, 300 borkereskedésnek és mintegy 100 brókerháznak ad otthont. A több száz birtok (Châteaux) évente átlagosan 5 millió hektoliter bort termel. A területek 89%- kékszőlő, 11%-a pedig fehérszőlő.

A bordeaux-i szőlőültetvények és borok az ember szenvedélyének talán legszebb mozzanatai. Már az ókori görögök is megértették a helynek a bor jellemzőire gyakorolt hatását, de a franciák voltak azok, akik igazán kiaknázták a fogalmat, megalkották a “terroir” kifejezést, és az “appellation d’origine controlée” (AOC), azaz az ellenőrzött eredetmegjelölés lényeges elemévé tették, amelyet a bornak (és más mezőgazdasági termékeknek) a termőhely alapján adnak. A Bordeaux-i borok Bordeaux városát és az Atlanti-óceánnal határos Gironde folyó torkolatát körülvevő Bordeaux-i régióban termesztett szőlőből készült házasítások. A világ más régióiban csak bordeaux-i stílusú borok készülnek/készülhetnek!

Bordeaux (a Gironde területe) az aquitániai üledékes medence része. Geológiailag három részre osztható: (1) Blaye, Le Libournais és a L’Entre-deux-Mers régiók, amelyek semleges vagy lúgos pH-jú, agyagos-mészköves talajokkal rendelkeznek; (2) Les Sauternais et Graves és Le Médoc, kavicsos, meglehetősen savanyú talajokkal, és végül délebbre és nyugatabbra fekszik a (3) Landes de Gascogne Gironde-i része (amely Bazadais, Haute-Lande-Girondine, Landes de Bordeaux és Landes du Médoc területekre oszlik), ahol a homok dominál egy kvázi vízszintes rétegben. Ez a terület a misztikus 45. szélességi kör mentén fekszik és általában úgy tartjuk számon, mint a “tökéletes” földrajzi hely a borszőlőtermesztéshez! Itt azonban – terroir szempontjából – nagyon fontos a víz jelenléte is! A víz az egész bordeaux-i régióra nagy hatással van: ezt egyrészt az Atlanti-óceán közelsége, másrészt a két nagy folyó (a Garonne és a Dordogne, amelyek Bordeaux városa alatt egyesülnek, és az óceán felé haladva létrehozzák a Gironde torkolatát) jelenléte okozza. A mediterrán, tengerparti éghajlat – mérsékelt, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal – sok évjáratváltozást eredményez. Bár a nagy víztömegek mérséklik a hőmérsékletet a szőlőültetvények környékén, az időjárási minták évről évre nagymértékben változhatnak. A mérséklő víztömegek hatása ellenére Bordeaux nem mentes a szélsőséges időjárási viszonyoktól, amely nagyon káros lehet a szőlőre és alapvetően befolyásolhatja a termelt borok mennyiségét, minőségét és stílusát. A legnagyobb veszélyt a szőlőre a téli és tavaszi fagyok jelentik, ezt követi a jégeső, amely a legkevésbé várt pillanatokban (júliusban, augusztusban) okoz pusztítást. Az éves átlagos hőmérséklet 13 0C, vegetációs időszakban gyakran felszalad 35 0C-ig. Egy átlagos évjáratban, az áprilistól szeptember végéig tartó vegetációs időszakban a szőlőültetvények körülbelül 1400 órányi napfényt kapnak. Bordeaux-ban évente, átlagosan 900 mm eső esik. A folyókhoz legközelebb fekvő birtokok a legdrágább és legkeresettebb borokat termelik. A Cabernet Sauvignon a kavicsos, jó vízelvezető területeket kedveli, ezért a bal parton, míg a jobb part agyagos és mészköves talajain a Merlot érzi jól magát.

A Villány borvidék termőterülete durván 2400 ha (KSH, 2020), ebből a fehérszőlő 18%, a kékszőlő 82%. A területek 93%-a oltalom alatt álló eredetmegjelölt. A borvidék területnagysága a magyarországi szőlőültetvények összes területének szűk 4%-a! 380 hektáron Cabernet Sauvignont, 340 hektáron Cabernet Franc-t, 315 hektáron Kékoportót, 300 hektáron a Merlot-t és 170 hektáron pedig olasz rizlinget termelnek. A villányi termékleírás alapbor, classicus bor, premium bor és super premium bor kategóriákba sorolja a borokat, a super premium borok 100%-ban Cabernet Franc fajtából készülnek.

Villány a 45050szélességi kör körül fekszik: un peu de Bordeaux! Szigetként emelkedik ki a Dél-Dunántúl alacsonyabb tájaiból. A hegységet alkotó, eredetileg vízszintes rétegeket alkotó üledékes kőzetek észak-északnyugat felé egymásra tolódtak, létrehozván hét déli irányba dőlő takarós szerkezetet (pikkelyt). A hegység legidősebb, felszínen is előforduló kőzete a középső triász időszaki (Rókahegyi) dolomit. A dolomitra a továbbiakban kisebb-nagyobb időhézagokkal jellemzően karbonátos kőzetek települtek, amelyeket a jurában törmelékes üledékes kőzetek (homokkövek) váltottak fel. A jura időszakból azonban alig ismerünk kőzeteket. A homokköveket hosszú szünet után felváltó mészkő ammonitesz együttese jelentős, világhírű! A kréta elején a térség leszakadt az európai kontinens pereméről. Ezt a nagytektonikai eseményt bazaltos vulkánosság kísérte, melynek telér fázisai több helyen is láthatók a hegységben. A triász-jura időszaki üledékek a kora krétában kiemelkedtek és az akkori meleg éghajlaton gyors karsztosodás indult el a felszínen. A karszt mélyedéseiben bauxit halmozódott fel. A szárazulatot rövid időn belül ismét tenger borította el. Erről a folyamatról a paleokarsztra települő vastag mészkőöszlet árulkodik. Ezt a mészkövet zömében korallok és kagylók által épített zátonyok alkotják. A kréta vége felé a Villányi-hegység újra kiemelkedett és egy-két kivétellel végleg szárazra került. A negyedidőszakban az éghajlat hideg és szeles volt, ennek eredménye a hegység lösz köpenye, amely ma már a magasabb és meredekebb részeken igencsak lyukas. 🙂 A hegység nagy részét alkotó mészkövek karsztosodtak(nak), nyílt karsztterületet alkotnak. Természetesen közvetlenül ezeken a karbonátos kőzeteken (kivéve egy-két dűlőt) szőlőművelés alig vagy egyáltalán nem folyik. A legjellemzőbb – a szőlőművelésre alkalmas – területek enyhén lúgos talaja főleg a redzina (kőzettörmelékes, kiszáradásra hajlamos talaj), a barna erdőtalaj és változatai (kiegyenlített vízháztartású talaj, magas mésztartalommal) és a humuszkarbonát talaj (jól átszellőző, gyenge vízháztartású, a lösztakarókon kialakuló talaj).

A Kopár-dűlő, a szőlősorok mögött a Szársomlyó 442 m magas tömbje (Fotó: Pál-Molnár Elemér)

Az éghajlat – akárcsak Bordeauxban – Villányban is nagyon fontos eleme a terroirnak. A meleg-mérsékelten nedves éghajlat a tenyészidőszakban 370 mm csapadékot (az évi csapadékösszeg átlagosan 700 mm) és 17,5 0C átlaghőmérsékletet jelent (az éves középhőmérséklet 10-11 0C). A napfénytartam átlagos évi összege 2100 és 2150 óra közt változik. A fagymentes időszak szerencsére meghaladja a tenyészidőszakét, a déli lejtőkön a fagymentes napok száma 200 felett is lehet. Hogy a Drávának milyen hatása van és van-e egyáltalán mérséklő hatása a borvidékre nem tudom. De folyó – ha nem is annyi, mint Bordeauxban – itt is van! 🙂

Mind Bordeauxban, mind Villányban a legnagyobb problémát az éghajlat változása okozza/okozhatja. Ha az éghajlatváltozás következtében a hőmérséklet tovább emelkedik, a szüreti időpontok korábbra tolódhatnak, az alkoholtartalom is növekedhet, ami potenciálisan megváltoztathatja a borok elegáns jellegét. Ha az éghajlati viszonyok túlságosan megváltoznak, a jövő generációi nem biztos, hogy a 20. és 21. században termelt bordeaux-i és bordeaux-i jellegű villányi boroknak ugyanazt a stílusát élvezhetik majd.

1.

Csányi Pincészet

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Teleki Selection Petit Verdot 201613,5    1500

Színe mélyrubin, illatában málna, áfonya és némi csokoládé keverednek. Telt ízét piros bogyós gyümölcsök és finom fűszeresség jellemzi. Több mint két évig, nagyméretű magyar tölgyfahordókban érlelték.

2.

Molnár Lajos Pincészet

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Carmenere 201714    3200

Sötétvörös, rubin színű, testes, illatában piros gyümölcsös aromák (málna, szeder, áfonya), magas tanninok, hosszú lecsengés.

3.

Bock Pince

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Bock Malbec 201913,3131,9 6,17990

2019-ben 1000 palack készült.

Mély színű, intenzív vörös, illatában herbás jelleg, ízében meggyes, málnás, szedres aromák. A közepes testet és élénk savakat selymes krémesség kíséri.

4.

Szemes Pincészet

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Szemes Dél Cabernet Sauvignon13,57   4990

Kopár-dűlő

Erdei gyümölcsök, áfonya, szeder és erős hordófűszerek az illatban. Ízében hozza a fajtajellegesséket, szintén erős hordós. Markáns tanninok, határozott savak, extra hosszú, füstös lecsengéssel.

Néhány gondolat a Cabernet Franc-ról

Villányban 340, Bordeauxban 14500 hektáron termesztik a Cabernet Franc-t. Ez a fajta Villányban az ültetvények 14%-át, Bordeauxban pedig 13%-át teszi ki. Bordeaux – Villány 1:1. Bordeaux-ban található a világ legkoncentráltabb Cabernet Franc szőlőterülete, a fajta globális ültetvényeinek több mint 25%-a. A Cabernet Franc legalább egy héttel a Cabernet Sauvignon előtt rügyezik és érik, ami különösen hasznossá teszi a Bordeaux-i hűvösebb évjáratokban, amikor a híresebb Cabernet Sauvignon egyáltalán nem éri el a teljes érettséget. A Merlot és a Cabernet Sauvignon bizonyos évjáratokban (pl. 2010, 2015, 2016) együttesen sikeres, gyengébb évjáratokban azonban kulcsszereplőként lép be a Cabernet Franc és „menti” az évjáratot. A Cabernet Franc kiszámítható szőlő, a csapadékos, rövid vagy hideg évjáratokban is képes megmutatni magát. Bordeaux-ban a házasítások magasabb minőségének egyre inkább a könnyed stílusú és elegáns, aromás, friss, szép savakkal és a friss gyógynövények ropogós karakterével rendelkező Cabernet Franc a záloga.

A 2014-es villányi eredetvédelmi rendszerben a piedesztál a Cabernet Franc. A Classicus kategória Cabernet Franc-ként, míg a Premium és Super Premium, Villányi Franc-ként jelenik meg. A Cabernet Franc nagyon közel áll a szívemhez, de számomra olyan ez, mintha ez lenne az egyetlen tisztességes vörösbor Villányban. Attól, hogy egyszer egy MV (Michael Broadbent), jedi lovag, borkritikus szépen beszélt a villányi Cabernet Franc-ról még nem kell hasra esnünk és főleg nem kell folyamatosan a parafrazált gondolatai mögé bújnunk. A Villányi Franc Bordeaux-i borokkal való összehasonlítása nem egészséges a magyarországi termelők számára, még akkor sem, ha Bordeauxban is készítenek 100% Cabernet Franc-t (pl. Château Trotte Vieille vagy a Château les Vergnes). Ebben, gondolom egyetérthetünk. De ez a Loire-völgyi Cabernet Franc készítőire is igaz, még akkor is, ha a fajta innen ered! Nem mérhetünk mindent Franciaországhoz, még akkor sem, ha a Cabernet Franc nemzetközi szabványait, úgy tűnik a Loire-völgyben határozzák meg. Nem ellenzem a benchmarkingot, de akkor mi legyen az igazodási pont? A legjobb borok (legyen az Cab Franc vagy bármi más) utánozhatatlanok, elegánsak, terroir-központúak! Hát legyen ilyen a villányi is, legyen Villányi Franc, nézzünk befelé, tekintsünk rá fajtaborként és próbáljuk meg – ha már így alakult – önmagában értelmezni.

Olyan eső után köpönyeg nosztalgiával merengek azon, miért éppen a Cab Franc-t kellett kiemelni a sorból? Mert máshol (a világban) nem tudnak, nem akarnak Cab Franc fajtaborokat készíteni? Ugyan már! Elfogadom az eredeti villányi gondolatot, a Premium és Super Premium tényét, nem vitatom a villányi Cab Franc minőségét, DE, hogy ettől lenne egyedi Villány ez számomra nem értelmezhető. Egy ilyen történelmi múlttal rendelkező borvidéknek miért kell folyamatosan kitalálnia (ön)magát? Nem versenyképesek a borai? Nem elég széles a kínálati spektruma? Drasztikusan változnak a terroir természeti összetevői? Hiper érzékeny (szeretne lenni) az aktuális világi trendekre? Nem tudom, de valahogyan azt érzem, hogy hozzá nem értésem nem zavarja tisztán látásomat. Ez olyan én/mi megmondom/megmondjuk, hogy mi a jó a fogyasztónak hozzáállás. És ez számomra egy kicsit erőltetett. Mert arra kötelez, hogy jobban, nagyobb figyelemmel kísérjem a fajtát, ha villányi, mert ez a Super Premium, ez Villány legnagyobb bora. Miért nem lehet pl. a villányi Merlot is Super Premium? Vagy éppen a Portugieser? Na, ez tényleg költői kérdés! De miért is nem?

A hűvösebb Siklósi térség általában visszafogottabb, elegánsabb borokat ad. Két számomra nagyon kedves Cab Franc-ot tettem a kóstoló sorba; ilyen is lehetne, ilyen szeretnivaló is lehet a villányi (siklósi!) Cabernet Franc! Csak úgy, önmagában, mindenféle mórikálás nélkül!

5.

Bakonyi Pincészet

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Siklós Cabernet Franc 20171428,91,45,75200

Makár-dűlő + Városhegy dűlő (friss telepítésű francia klónjaival kiegészülve). 100% Cabernet Franc. 1,2 kg tőketerhelés. Bio művelés, a szüret szeptember 29-én. 8 hónapos érlelés és erjesztés fele-fele arányban burgundiai 228 literes használt hordóban és tartályban.

Sötét rubin színű, érett, elegáns és lendületes. Illatában fűszerpaprika, bors és szeder, a hosszú lecsengésű kortyban csupa piros- és fekete gyümölcs. Elegáns, visszafogott tanninszerkezet, fajtához hű áttetsző megjelenés, nagy mélységekkel és nagy magasságokkal. Lédús, húsos, bőrös, még virgonc savakkal.

6.

Riczu Tamás Borászata

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Villányi Franc 201814,7631,52,06,08000

Organikus, vegyszermentesen művelt szőlő, nagyon magas terméskorlátozással (50 q/1 ha), fenolos érettségben kézi szürettel és kézi bogyóválogatással. A feldolgozás során kizárólag természetes és vegán alapanyagokat használtak fel. Az irányított erjesztést 9 napos körfejtés, majd közvetlen préselés követte. A bort 225 literes első töltésű magyar, francia Bordeaux típusú és amerikai tölgyfahordókban 23 hónapon keresztül finom seprőn (sur lie), rendszeresen kevergetve (battonage) érlelték.

A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, kifinomult, de bombaként ható illat. Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar ízvilága dominál, de érezzük a hordóból származó fűszerességet is, mely kis vaníliával, valamint a kökény, a csokoládé és a kávé aromáival elegyedik. Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt tartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet.

7.

Gere Attila Pincészete

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Solus Merlot 201814,84   15600

Kopár-dűlő, 16 hónapos fahordós érlelés.

Feketébe hajló szín, lilás reflexekkel. Rendkívül sokrétű bor, kakaós-kávés jegyek, fekete bors, ánizs és sósság mellett szilva, fekete cseresznye és fekete szeder. Illatában friss gyümölcsös, húsos aromák, hordófűszerek. Ízében hosszan maradó lekváros jegyek, távol keleti fűszerek, feszes tanninok jellemzik.

A kóstolósorba – viszonyításként. a cuvée-khez  – két belépő bort tettem be Bordeaux-ból (https://www.dourthe.com/en/vineyard/14-chateau-pey-la-tour). A Vins et Vignobles Dourthe Bordeaux-i vállalat, amely a Bordeaux-i AOC és szubregionális borok teljes skáláját állítja elő saját címkéje alatt, saját kastélyportfóliójából. 1840-ben alapították, és több Château-t is birtokol, amelyek közül az elsőt, a Château Belgrave-et 1979-ben vásárolták meg. Ma egy sor további ingatlan tulajdonosa és kezelője, köztük a Château La Garde, a Château le Boscq, Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac és a Chateau Pey La Tour. A Dourthe 2007 óta a Thiénot Bordeaux-Champagnes tulajdonában van. A vállalat több mint 500 hektár szőlőterületen gazdálkodik, amely Bordeaux több borvidékén, többek között Haut-Médoc, Pessac-Léognan, Saint-Émilion, Graves, Loupiac, Cadillac-Côtes de Bordeaux és Sauternes területén található. A legjobb birtok, a Château Belgrave, egy Grand Cru Classé, amely Haut-Médoc-ban található, és 59 hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik.

8.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Reserve 2018 Bordeaux Superieur Chateau Pey La Tour15   6000

Merlot 88%, Cabernet Sauvignon 10%, Petit Verdot 2%.

A legidősebb ültetvényekről származó szőlőből. Tartályos erjesztés, 12 hónapos hordós érlelés.

Meggy, feketeribizli, cédrus illatban. Közepes test, finom tanninok, fekete bogyós gyümölcsök, kedves fűszeresség, közepesen hosszú utóíz.

9.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
DOURTHE Nr 1 Rouge 2019 Bordeaux14   5630

Merlot, Cabernet Sauvignon.

12 hónapos érlelés fele részben új hordóban.

Mély rubinpiros szín, érett meggy- és fügearomák, kávé és szegfűszeg a háttérben. Kerek, elegáns korty, tökéletesen integrált tannin. 12 hónapos érlelés fele részben új hordóban.

10.

Riczu Tamás Borászata

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Symbol Cuvée 201714,5   7150

Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 25%, Cabernet Franc 15%,

Házasítása palackozás előtt hordóválogatás alapján történt. Vegyszer mentesen művelt szőlő, organikus gazdálkodás, terméskorlátozás (70q/1ha), gondosan végzett kézi szüret, kézi bogyóválogatás, kíméletes szőlőfeldolgozás.

A rubinvörös szín, intenzív illat, melyben a fekete ribizli, a szeder, a csokoládé jelenik meg, ízében fűszeres, erdei gyümölcsös, vaníliás lecsengéssel. Szép sav, emelkedett struktúra, komoly, hosszú egyensúlyos bor. Elegáns bor, lekerekedett tanin szerkezettel. 

11.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Aureus Cuvée 201113,33 1,95,48640

 Kopár, Várerdő és a Csillagvölgy dűlők.

Cabernet Franc 40%, Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 20%.

Az érlelés többnyire (70%) 2-3 töltésű használt tölgyfahordóban, a maradék 30% pedig új hordóban történt, melyek közt megtalálható a 225 és az 500 literes döntően magyar fából készült hordó is. A cuvée-t 18 hónapos pihenés után állították össze

llata kávé és animalitás, föld az eső után, fekete aszalt gyümölcsök, dohánylevél. A kortyban több gyümölcsösség – főleg áfonya, fekete cseresznye, érett meggy aszalt formában. Megjelennek a kávés, csokoládés és dohányos jegyek is, a bőrösség és a füst. Harmonikus, hosszú és telt a bor. Nagy testű, de szerkezete egyensúlyban maradt. Komplex, sűrű, gazdag, feszes, élvezetes. Még élénk, lendületes.

12.

Vin Art Pincészet

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Csanád Cuvée 2015 14   8990

Cabernet Franc 50%, Merlot 25%, Cabernet Sauvignon 25%.

14 hónapot kis fahordóban, majd 16 hónapot palackban érlelték.

„Koncentrált és elegáns vörösbor, hatalmas beltartalommal, érett gyümölcsösséggel, elsősorban erdei bogyós gyümölcsök, szeder, de még málna is. A korty nagyon hosszú és egyben nagyon széles, a teljes szájat beteríti és megmozgatja, élő, fejlődő, nagypotenciállal bíró bor.” (Pécsi Borozó) A magas alkohol és magas tannin tartalom szépen integrált, elegáns közepes testű, könnyen iható bor.

13.

Günzer Tamás Pincészete

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Günzer Mátyás Cuvée 201915   6090

Merlot, Cabernet Franc

24 hónapot érlelt új 225 literes berrique hordóban.

Nagy testű koncentrált vörösbor, rendkívül gazdag aszalt gyümölcsös és vaníliás, csokoládés jegyekkel.

14.

Sauska Borászat

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Sauska Cuvée 7 Villány 201815  5,89990

Cabernet Sauvignon 82%, Cabernet Franc 15%, Merlot 3%.

Ördögárok, Konkoly, Kopár, a Cabernet Sauvignon az Ördögárokból származik. A fürtöket három körben válogatták, kíméletesen roppantották, 35 napig héjon, tartályban erjesztették, majd első- és másodtöltésű francia hordókban 15 hónap alatt készre érlelték. 

Mély rubinvörös, viola bevillanásokkal. Illatában izgalmasan keverednek a pirosbogyós gyümölcsök és zöldfűszerek, főleg kakukkfű és zsálya. Fehérbors, szegfűszeg, créme brulée a szép egyensúlyú kortyban. Tanninjai melegek, szépen terül a szájban, finoman gyümölcsös és hosszú.

15.

Bock Pince

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Bock Villányi Cuvée 201513,7430,41,15,69200

Több dűlőből válogatva.

Cabernet Sauvignon 60%, Cabernet Franc 30, Merlot 10%.

Mély, sötét intenzitású, bíborba hajló sötétvörös színárnyalat jellemzi. Bársonyos, nagy testű bor, illatában érett cseresznye, dohány érezhető, ízében a túlérett gyümölcsök mellett a csokoládé és a vanília jelenik meg.

A Villányi Borvidék rendkívüli terroirral rendelkezik, rendkívüli, mert megvan benne az a franciás je ne sais quoi-t is! Ha ilyen fajtaborokra és ilyen házasításokra képes, akkor miért nem lehet egyszerűen csak Villányi? Mi értelem egy-egy fajtát kiemelni? Ha Bordeaux az Bordeaux-i, akkor Villány miért nem Villányi! Hogy a címben is feltett kérdésre válaszoljak: nem hinném, hogy Villánynak bármi köze is lenne Bordeaux-hoz. A terroir villányi, egyedi, a termesztett fajtákat és dűlőket ismerjük, merjünk nagyvonalúak lenni! A (magyar) piac beárazza, beárazta Villányt – jobban kellene bízni a borokba, végső soron azok adják el magukat és nem az ékezetek (illetve azok hiánya).

A borleírások az adott pincészetektől, szaklapokból vagy a borral kereskedő boltoktól származnak.

Közzétéve: palmolnarelemer

Geológus (magmás petrológus, terroir geológus), egyetemi oktató, amatőr fotós és hegymászó. 1991-től Szegeden él és dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: