(Bor) cenzorságom (első) éve

Az ókori Rómában a cenzorok (censor) feladata volt (többek közt) a közerkölcsök, a szenátus, a lovagok, a középületek, az államvagyon, a közjövedelmek felügyelete is. A borválasztás és borivás felügyeletét a keleti királyi – és a későbbiekben a középkori királyi udvarokban is – a pohárnok (pincerna) látta el. Ezeknek a királyi és a főúri udvartartásokban foglalkoztatott bizalmi szolgálóknak teljesen megbízhatónak kellett lenniük, hiszen „főnökeik” állandó félelemben éltek az összeesküvésektől és intrikáktól (például a mérgezéstől). A cenzor feladatköréből valahogyan kimaradt a szőlőtermesztés és borkészítés gyámsága, a pohárnok pedig nem felelt a közerkölcsökért (legalábbis a borfogyasztás után). Így született meg – gondolom – borbarátaim fejében a közivást és a borivás utáni közerkölcsöt felügyelő és összekapcsoló feladatkör, a borcenzor, röviden CENZOR. No, ez lennék/vagyok én! Adódik a kérdés: mi kell a jó cenzorsághoz? Hogy teljesen őszinte legyek, még nem találkoztam sokkal közülük, és nem tudom biztosan, hogy egyáltalán a mi társaságunkon kívül léteznek-e. De ha ezek a személyek mégis léteznek, rendelkeznek lokális és regionális tisztánlátással, magabiztosak, nyitottak, nyíltak, őszinték, elhívatottak, önzetlenek, lelkesítők, hitelesek és legfőképpen támogatók (akár anyagilag is!), akkor miért nem isznak otthon, a szerelmükkel, a feleségükkel vagy a barátaikkal, és miért papolnak a szőlő erjesztett levéről? 🙂

Ezért (is) ez a sorozat, tanulságképpen… 🙂

I. Milyen a jó „Olasz buborékos”?

A prosecco Veneto és Friuli Venezia Giulia tartományok egyes részein készült fehér vagy rozé bor – csendes (tranquillo), gyöngyöző (frizzante) és habzó (spumante) típusú – ellenőrzött (és garantált) (DOC, DOCG) eredetmegjelölésel. A prosecco túlnyomó részt Glera szőlőből készül, a DOCG kategória minimálisan 85%-ban kell tartalmazza a fajtát. Ezen kívül házasíthatják a helyi verdiso, perera és bianchetta, vagy a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajtákkal. A bornak 10,5-11,5 térfogatszázalékos alkoholtartalmúnak kell lennie. A glera szőlőfajta egy Trieszt közelében található faluból, Proseccoból származik. Innen ered a bor neve is. 2010-ben a termelők előterjesztésére a Prosecco név az Európai Uniós jogszabályok által meghatározott Oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) kapott, így ettől kezdve hivatalosan a bor alapanyagaként szolgáló Glera szőlőt sem lehet prosecco-nak nevezni 🙂 .

Vino da Tavola (VdT) – “asztali bor” a mindennapi ivásra. Termelési eljárását kevés szabály és szabályozás korlátozza, kivéve, hogy maga a bor nem lehet mérgező! :-). Vino a Indicazione Geografica (IGT) – “földrajzi jelzés” olyan bor, amelyet egy adott területen állítanak elő. Vino a Denominazione di Origine Controllata (DOC) – “ellenőrzött eredetmegjelölés” az olasz válasz a franciáknak AOC (Appellation d’origine contrôlée )! A DOC-borokat meghatározott régiókban állítják elő, olyan pontos szabályok szerint, amelyek az egyes régiók hagyományos borkészítési gyakorlatának megőrzésére irányulnak. A borászat megválasztja a szőlőt, de nem nevezheti el a bort egy szőlőfajta után, és nem használhat olyan nevet, mint a “Superior”. Jelenleg több mint 300 olasz DOC bor van. Vino a Denominazione di origine Controllata e Garantita (DOCG) – “Ellenőrzött és garantált eredetmegjelölés”. Ez a minőségi kategória hasonló a DOC-hoz, de szigorúbb. A megengedhető hozamok általában alacsonyabbak, és a DOCG borokat egy kormányzati engedéllyel rendelkező bizottság kóstolja, értékeli és elemzi mielőtt azokat palackoznák. Jelenleg mintegy 74 olasz DOCG bor van, köztük a Barolo, a Chianti Classico, a Brunello di Montalcino, az Amarone della Valpolicella és a Prosecco Superiore is.

Három fontos körülhatárolható termelési régió:

  • Prosecco DOC (Veneto és Friuli Venezia Giulia régiók kilenc tartományában készül)
  • Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: a magasabb minőségű területek tartoznak ide. Velencétől 50km-re, észak-nyugatra helyezkednek el ezek az ültetvények (Veneto régió Treviso tartománya). Jellemzően meszes talaj található itt. A domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák.
  • Asolo Prosecco Superiore DOCG: Asolo település közelében készítik.

Az egész régió 13 000 hektár, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület. A legdrágább prosecco alapanyagát a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területekről, a Cartizze ültetvényekről szüretelik. Ez mindösszesen 107 hektárnyi szőlő (140 borász!). 

A Prosecco készítésekor a Martinotti-Charmat módszert alkalmazzák, mely során a másodlagos fermentáció rozsdamentes acél tartályokban megy végbe, így a bor elkészítése valamelyest kevesebb költséggel jár, mint a palackban történő erjesztés. A Prosecco Valdobbiadene DOCG készítésekor ezzel szemben megengedett a Metodo Classico eljárás használata is, mely során a másodlagos erjesztés végső szakasza a palackba töltve megy végbe.

A prosecco típusai:

Dry –a legédesebb, maradékcukor-tartalma 17 és 32 gramm között van literenként.

Extra Dry (félrevezető lehet!) – maradékcukor-tartalma 12 és 17 gramm/liter között van.

Brut – maradékcukor-tartalma kevesebb, mint 12 gramm/liter.

Extra Brut – a nagyon alacsony maradékcukor-tartalmú bort jelöli, 0 és 5 gramm/liter között.

Millesimato –a bor az ugyanazon évben szüretelt szőlő legalább 85%-ából készült. A bor címkéjén ezen a feliraton kívül az évjárat megjelölését is megtaláljuk, az “évjárat” valójában a szüret évét jelenti.

1.

2019 óta Conegliano Valdobbiadene proseccói dombjai “kulturális tájként” szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Villa Cornaro Prosecco DOC Frizzante11 1,3 

2.

A Cantina Produttori di Valdobbiadene egy valódi társadalmi kezdeményezés, amely 1952-ben született, 129 alapító taggal. Ma a Cantina több mint 600 tagot számlál, akiknek a teljes termelésüket (több mint 1000 hektárnyi szőlő) feldolgozza. A szőlő felvásárlási értéke a szőlő minőségétől/származásától függően változik, és belső szabályozás szerint a DOCG- és DOC-bornak szánt szőlő teljes szüretelését kézzel kell elvégezni. A Cantina Produttori di Valdobbiadene a Consorzio di Tutela del Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG egyik alapító tagja.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Valdobbiadene Prosecco DOCG Frizzante10,5   

3.

A Casa Vinicola Sanfeletto San Pietro di Felettoban található, egy ősi faluban, amely a Conegliano és Valdobbiadene közötti dombos hegygerinc szívében fekszik. A Sanfeletto – amely mindig is a Ceschin család tulajdonában volt – története a múlt század elején kezdődött az 1887-ben született Emilio alapítóval. Emilio szenvedélyesen foglalkozott a szőlőtermesztéssel és a borral, amelyet a Marca Trevigiana piacain és kocsmáiban értékesített. A San Pietro-i kis borospincéből lóvontatású kocsival indult el, hogy a borokat kis fahordókban (caratelli) szállítsa a vásárlóknak. Az 1930-as években Emilióhoz csatlakozott unokaöccse, Rino, aki később több mint 60 évig vezette a vállalatot. 1975-ben fia, Paolo, aki a Coneglianói Borászati Iskola (Scuola Enologica di Conegliano), az első és legtekintélyesebb olaszországi szőlészeti és borászati műszaki intézet diplomáját szerezte, csatlakozott a vállalathoz. Az 1990-es évek elejétől Paolo mellé csatlakozott felesége, Imelda, aki a velencei Ca’ Foscari egyetemen szerzett közgazdasági és kereskedelmi diplomát, és aki az adminisztratív és kereskedelmi területről gondoskodik. Feletto területe geológiai szempontból különbözik a környék többi részétől, mivel itt a tengeri üledékekeken a jellegzetes “ferretto” vörös (vérvörös Fe-oxidok), földes, földszerű, kifejezetten savas, tápanyagokban szegény talaj alakult ki. Pontosan ez a szegényes, savas szubsztrátum ösztönzi a szőlőt arra, hogy felvegyen bizonyos mikroelemeket, amelyek hozzájárulnak a különleges és nagyon finom aromák kialakulásához.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Sanfeletto Gastaldo Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Tranquillo DOCG 202111,5  5,5

100% Glera. Pétillant – az elillanó enyhe buborék, amely a kiöntés pillanatában a pohárban felszabadul, a maradékcukrok késői erjedéséből származik, amely a hideg téli időjárás után történik.  Ez nem hiba, hanem érdem és ősi jellemzője Conegliano Valdobbiadene tranquillo bornak.

4.

FajtaAlkohol (vv%)Nyomás BarMaradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Conegliano Valdobbiadene PROSECCO SUPERIORE DOCG BRUT11,5575,5

100% Glera. A fehér tavaszi virágok és a zöld alma aromái a lágy, krémes ízben zöld dinnye, egy kis vanília és élénk savak mellett követik egymást. Egy csipetnyi keserűmandula jelzi a zárást.

5.

280 m tszf, jól szellőzött hegygerinc, szerves anyagban szegény, de vasban és mikroelemekben gazdag talaj. 2022-ben IWSC (International Wine and Spirit Competition) arany!

FajtaAlkohol (vv%)Nyomás BarMaradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
SANPIERO CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE DOCG RIVE DI SAN PIETRO DI FELETTO MILLESIMATO BRUT 202012555,5

100% Glera Ruinart palackban. Folyamatos és tartós perlage, nagyon finom buborékokkal. Élénk szalmasárga, virágos akác és golgotavirág aromákkal, citromos jegyekkel. A végén gyümölcsös vilmos körte, barack. A kezdeti kellemes savas frissesség, amelyet gazdag és krémes pezsgés hangsúlyoz, váratlanul kellemes lágyságnak ad helyet. Az illatjegyek az ízben is megjelennek, megerősítve az elegáns, virágos és gyümölcsös jelleget, amely egy határozott ásványossággal keveredik.

II. Mennyit ér a magyar, ha tényleg magyar? Elfeledett magyar szőlőfajták

1. Öreg Sárfehér

Régi, magyar fajta. Tőkéje középerős, közepes számú, félmereven álló, vörösbarna, részben mintázott, enyhén barázdált, hengeres vesszővel. Virágja nőjellegű, lomblevele középnagy, határozatlan alakú, szélesebb, sárgászöld, puha, alig fényes, osztott. Érett fürtje középnagy, hengeres, laza. Bogyója középnagy, fehér, gömbölyű, pontozott, alig hamvas, puha húsú, leves, erős héjú. Közepes tenyészidejű, későn fakad és virágzik, viszonylag későn érik. Fagyot, szárazságot elviseli, peronoszpórára érzékeny, lisztharmatra, rothadásra, molyra mérsékelten. Bora illatban gazdag, finomsavú, harmonikus, magasabb minőségű.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Somló Kincse Sárfehér 20201121,40,65,86500

Hasonnevéhez – mint Szagos Sárfehér – híven, egy somlaihoz meglepően intenzív, édes fehér virágok illattával nyit, melyet fehérhúsú gyümölcsök, valamint pattintott kövek követnek. Szájban maga a Somló, sós és szikár, citrusos és florális, a végen pici kesernyével. A só az, ami végül megmarad, kesernyés apró barackkal. Játékos, könnyed és nagyon egyedi. A filoxéra előtt a Somló egyik vezető fatája volt. Bakművelésű ültetvényben termesztik, a növényvédelmét gyógynövénykészítményekkel biztosítják. A szőlőt zúzták-bogyózták, 1,5 napos héjon való áztatás után a színlevet használták fel, ami spontán, tartályban érlelődött fél évet finomseprőn, majd palackba került. A készítése során semmilyen segédanyagot nem kapott, csak közvetlenül a gravitációs úton való, szűrés és derítés nélküli palackozás előtt 25 mg/l kénessavat.

2. Fehér Gohér

A legrégebbi magyar szőlőfajta. Tőkéje középerős, közepes számú, mereven álló, barna, csíkos, feltűnően barázdált, hengeres vesszővel. Nőivarú virága miatt beporzásra szorul, így nagyon keveset terem, de csodálatos bort ad, amiért már régen is „Úri szőlőnek” tartották. Lomblevele középnagy, szabálytalan alakú, széles, alig fényes, tagolatlan, vagy karéjos. Érett fürtje középnagy, nagyon laza, alig vállas. A bogyó középnagy, ovális, pontozott, alig hamvas, puha húsú, leves, középvastag héjú. Rövid tenyészidejű, későn fakad és virágzik, korán érik. Szárazságra nem, fagyra, rothadásra, lisztharmatra kissé, peronoszpórára jobban érzékeny. A moly nem bántja, de a darazsak, rigók, rókák, borzok nagyon károsítják. Bora diszkréten illatos, testes, lágy, magasabb minőségű.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Somló Kincse Gohér 201813,5   4490

Nedves tűzkő füstös illatával nyit, mely szinte azonnal kiegészül a méz és a lime diszkrét kombójával. Ez az ízében is jellemzi, melyben erősödik a méz, melyet szépen kiegészítenek citrusok és a sós terroire jelleg. Itt-ott beköszönnek érett fehérhúsú gyümölcsök, elsősorban őszibarack és körte. A lecsengése kesernyés, sós és nagyon somlai. Igazi umami élmény!

3. Kéknyelű

Magyar eredetű régi, legendás fajta. Nevét a kékesvörös levél-, ill. fürtnyeléről kapta. Tőkéje középerős, közepes számú, félmereven álló, barna, csíkos, feltűnően hamvas, enyhén barázdált, hengeres vesszővel. Virágja nőjellegű, porzót igényel. Lomblevele középnagy, kerek, homorú, merev, alig fényes, tompazöld. Érett fürtje középnagy, középhosszú, ágas, laza. Bogyója kicsi, gömbölyded, fehér, feltűnően hamvas, puha húsú, leves. Hosszú tenyészidejű, közepes időszakban fakad, későn virágzik és érik. Fagyra, szárazságra, rothadása nem érzékeny, lisztharmatra, molyra mérsékelten, peronoszpórára jobban érzékeny. Bora illatos, tüzes, elegáns, nagyon magas minőségű.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Selection 201812   4900

A vulkáni talajnak köszönhetően egyedi minerális karakter, élénk savak, nemes harmónia jellemzi a 7 hónapig új tölgyfahordóban érlelt bort. Palackozás után további 2 évig érlelték palackban.

4. Budai

Régi magyar eredetű a Kéknyelű porzópárjaként is ismert. Tőkéje középerős, közepes számú, félmereven álló, barna, részben mintázott, enyhén barázdált lapított vesszővel. Lomblevele középnagy, kerek, merev, fűzöld, osztott-hasadt, alig fényes. Érett fürtje középnagy, középhosszú, vállas, tömött. Bogyója középnagy, gömbölyded, zöld, alig hamvas, középvastag, tartós héjú és leves. Közepes tenyészidejű, korán fakadó, közepes időpontban virágzó és érő. Szárazságra, lisztharmatra kevésbé, fagyra, peronoszpórára, rothadásra, molyra érzékeny. Bora enyhén illatos, kemény, zöldesfehér, jó minőségű.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Somló Kincse Budai 201913,5   6500

Érettebb évjáratokban – mint a 2019-es is volt – hihetetlen eleganciával teljesít. Kóstolva tömör szerkezetű, nagyon savas és nagyon gazdag. Ízében a grépfrútos kesernyésséget enyhe zöldteás, citromos, citromhéjas jegyek váltják, aztán fehér szirmú virágok sokasága, majd gyógynövények jelennek meg benne. Ahogyan telnek a percek, úgy változik a bor, és mindig más arcát mutatja. Az utóíze hosszú és gazdag, a szárazpróbája is nagyon szép: virágos, szárított gyógynövényes. Lehengerlően gazdag, különleges bor, igazi egyéniség. Tagadhatatlan somlói karakter, magas potenciállal!

5. Királyszőlő

Egy ősi erdélyi szőlőfajta. Hívják még Lampornak és Királyédesnek is, mely valamikor az egész Kárpát-medencében, főképp Tokaj hegyalján, de a Somlón is megtalálható volt. Szűkebb hazája a Gyulafehérvár melletti Rózsamál, ahol a Kövérszőlővel és a Járdovánnyal volt/van termesztésben. Velük házasítva képezi a híres Rózsamálit, mely a mai napig a Gyulafehérvári Érsekség misebora.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Somló Kincse Hegyek Királya 201911,5   6500

Illatában a friss hűvös must, fehér ribizli és szőlővirág diszkrét aromái jelennek meg. Az íz ezt a vonulatot viszi tovább. Határozott és összetett savaival már-már egy szőlőszörpre emlékeztet, melyet felüti a határozott ásványosság és a diszkrét alkohol érzete. Különleges és egyedi karakterű aromavilág, mégis könnyen befogadható.

6. Piros Bakator

A filoxéra előtt az egész Kárpát-medencében, így a Somlón is kiemelt fontosságú fajta volt. Az Érmelléken őshonos. Kék, Tüdőszínű és Fehér változatai ismertek. Tőkéje erős, dús, félmereven álló, vörösbarna, csíkos enyhén barázdált, lapított vesszővel. Virágja nőjellegű, lomblevele középnagy, kerek, szürkészöld, alig fényes, osztott. Érett fürtje középnagy, ágas, laza, széles. Bogyója kicsi, gömbölyű, pontozott, hamvas-piros, vagy hamvas-kékespiros, puha húsú, leves, tartós héjú. Hosszú tenyészidejű, későn fakad, virágzik és nagyon későn érik. Fagyra, peronoszpórára, lisztharmatra érzékeny, szárazságnak, rothadásnak, molynak ellenáll. Bora rendkívül finom illatú, zamatos, kemény, tüzes, magasabb minőségű.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Somló Kincse Piros Bakator 202011,525,90,96,97490

Bakművelésű ültetvényben termesztik, a növényvédelmét gyógynövénykészítményekkel biztosítják. Ez a bor többféle szőlőfeldolgozás eredménye (héjon erjedt; héjon áztatott; egész bogyósan erjedt tételekből áll. Tartályban erjedt, fél évnyi tartályban érlelés után leheletnyi finomseprővel került palackba. A készítése során semmilyen segédanyagot nem kapott, csak közvetlenül a gravitációs úton való, szűrés és derítés nélküli palackozás előtt 10 mg/l kénessavat. Rozéra emlékeztető színezetű. Illatában temérdek pirosbogyós gyümölcs, ribizli, eper, málna, roppanó cseresznye. A korty testes, finoman tanninos, mely az illatban felfedezett gyümölcsöket tükrözi, kiegészülve érett csipkebogyós aromával. Friss és remek savszerkezet, hosszú életteli lecsengéssel.

7. Laska

A filoxéravész után “tűnt el” a fajta, amely csersavban gazdag, későn érik, és intenzív fürtválogatást igényel.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Szentesi Laska 2020 13   7770

Illatában az erdei gyümölcsök mellett cseresznye, érett meggy, piros ribizli, bors, némi füst és herbák fedezhetők fel. Elegáns, jó arányú és nagyon egyensúlyos bor. Tanninja nem kevés, de finom érintésű, nem zavaró. A korty fűszerekben bővelkedik, továbbá mentol, cseresznye, bors, és tonkabab színesíti az ízképét. 0,5 kg-os tőketerhelés, szűretlen és derítetlen tétel, amiből a 2020-as évjáratban mindösszesen három hordónyi (Boutes hordó) mennyiség készült. 

8. Tihanyi Kék

Középérésű, egyedi fűszerezettségű, könnyed, de jó szerkezetű bort ad, semmihez sem hasonlítható.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Szentesi Tihanyi Kék 202012,5   7770

Az egyetlen forgalomba kerülő tihanyi kék Magyarországon, és így a világon. Talán a legizgalmasabb a sok Szentesi József által feltámasztott magyar fajta közül: Halvány bíbor szín, kóstolva könnyed, jó savú, az ízben piros bogyós erdei gyümölcsökkel és szinte silleres hangulattal. Jól iható, közepes lecsengéssel. Olyan „pinós”…

9. Csóka

Igazi ritkaság. Az őshonos csókaszőlő hazánkban a kadarka előtt termett és mára gyakorlatilag el is tűnt. 2012 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben. Úgy tartják, hogy a csóka fekete szeműt jelentett régen, vadfeketének is hívták. Hasonlóságokat véltek felfedezni a kadarkával, de több színanyagot tartalmaz vele ellentétben. Régi feljegyzések alapján gyakran házasították is e két fajtát szerte Magyarországon. Valószínűleg a Budai vörösnek is ez adta az alapját, a kadarka mellett. Levele közepesen nagy, inkább hosszú, mint széles, durva, vastag szövetű. Fürtje mérsékelten kicsi, bogyói gömbölyűek, viaszosak és vastag héjúak. Mély színeket képes adni, de úgy tartják, hogy cukorgyűjtő-képessége és hozamátlaga kevésbé erős.

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
Vylyan Villányi Csóka 201713,5 1,44,93584

A pincészet a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel karöltve 2004 tavaszán érdekes kísérletbe fogott, melynek során kadarkát oltottak a csókaszőlővel. A kísérlet sikerült, 4000 tőkével ma Magyarország legnagyobb Csóka ültetvényének tulajdonosai!A bort valahol a pinot noir, kadarka vonalon lehetne elhelyezni, talán még stílusban a kékfrankos sem áll nagyon távol tőle. Mandolás dűlő, déli fekvés. Aromatikáját tekintve a fűszerek mellett cseresznye és meggy jellemzi friss savakkal, visszafogott, lágy tanninokkal, kifejezett alkohollal és közepes testtel kiegészítve.

10. Fekete Járdovány

FajtaAlkohol (vv%)Cukormentes extrakt (g/l)Maradék cukor (g/l)Sav (g/l)Ár (Ft)
A. Gere Fekete Járdovány 202013 1,25,45750

Csillagvölgy és Ördögárok-dűlők. Színe közepesnél mélyebb fiatalos, lilába hajló árnyalat bíbor reflexekkel. Illata fűszeres, fekete bogyós, nagyon élénk, ízében kávé, meggy, ribiszke, fehér bors mutatkoznak elsősorban. Kóstolva kellemes savérzet párosul határozott tanninokkal, de zamatos hosszan megmaradó gyümölcsös kortyban köszön el.

Közzétéve: palmolnarelemer

Geológus (magmás petrológus, terroir geológus), egyetemi oktató, amatőr fotós és hegymászó. 1991-től Szegeden él és dolgozik.

One thought on “(Bor) cenzorságom (első) éve

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: