Tacco d’Italia

Az olasz csizma sarka – annak is a belső karéja –, a Murgia karsztfennsík (Murge) lejtőitől a Taranto síkságig és a Jón-tenger partvidékéig: Magna Grecia, a Kr. e. 7. századi hellén gyarmatosítás központja. Alapvetően sík terület – ami szemtanúja volt a 12-2 millió évvel ezelőtt kiemelkedő Appenninek –, belső részén az enyhén lankás festőien szigorú „terre rosse” dombokkal – hematitos (Fe2O3) és goethites (FeOOH) agyagokkal, amelyek az alsó és középső jura, közel 2000 m vastag mészköves, dolomitos felszínét színezik vörösre. Ez a térség – Olaszország, Puglia, Manduria – a történelmi Primitivo és a Negromano szőlő otthona.

A szőlők története elvész az idő ködében. Valószínűleg az Adriai-tenger túlsó partjáról érkeztek Pugliába, az illírek – a balkáni régió szőlőtermesztéssel foglalkozó törzsei – jó üzletet kötöttek a partjaiknál megforduló föníciaiakkal, akik aztán – szerencsénkre 🙂 – széthordták a Földközi-tenger egész területén.

Az 1700-as évek második felében Gioia del Colle templomának titkára, don Francesco Filippo Indellicati észrevette, hogy a szőlőültetvényeiken termesztett szőlők között volt egy olyan, amely a többi előtt érik és amelyet már augusztus végén betakaríthattak. Indellicati kiválasztotta ezt a fekete és édes fajtát, így született meg a „Primaticcio”, amely mennyiségi és minőségi tulajdonságainak köszönhetően hamarosan elterjedt Gioia del Colle összes gazdaságában. A történelmi viszontagságok úgy hozták, hogy a szőlő a későbbiekben ideális helyét Manduria környékén találta meg, így ma már a Primitivo elsősorban Manduriához köthető.

A Primitivonak három különböző fajtája van: Primitivo di Manduria DOC, DOC Riserva és Dolce Naturale DOGC. A DOC-nak és a Riservának legalább 85%-a Primitivo szőlő, a Dolce Naturale-nak viszont 100% Primitivonak kell lennie.

De milyen is a Primitivo?

A DOP (Denominazione di Origine Protetta) Gioia del Colle tizenhat települést foglal magába, vörös, meszes és agyagos talajjal, 200 és 450 méter közötti magasságban. A dombok lankásak, a csapadék kevés (főleg ősszel és télen), míg a hőmérsékleti csúcsok 35 fok körül mozognak. Ennek a területnek a Primitivója ásványos(!), minimális alkoholtartalma legalább 13,00%,.

A Primitivo di Manduria DOP számos települést foglal magában Taranto és Brindisi tartományokban. A Jón-ív mentén az éghajlat mediterrán, forró nyarakkal és enyhe téllel, a kis mennyiségű csapadék elsősorban télen esik le, Salentóban az éghajlat nedvesebb, de így is kevés az eső 🙂 ! A Primitivo di Manduria alkoholtartalma nem csökkenhet 13,50% alá, míg a „Riserva” változat esetében a minimális határérték 14,00%, előírás a 24 hónapos érlelés, ebből kilenc fahordóban. Primitivo di Manduria Dolce Naturale maradékcukor-tartalma nem lehet kevesebb, mint 50 gramm/liter, míg az összes alkoholtartalom legalább 16,00%

A Primitivo (és Negromano) kóstolására ideális hátteret adott az 500 éves szegedi ferences templom és kolostor. A borokat a Válogatás Borszaküzlet biztosította (http://www.borvalogatas.hu), köszönjük Pápai Robinak a meghívást!

Három bort emelnék ki. Ha valakinek be kellene mutatnom a Primitivót, elsőre a Vecchia Torre Barocco Reale Primitivót (2015) tölteném. A Paololeo Primitivo (2018) és a Claudio Quarta Primitivo (2017) kéz a kézben járnak testes szeder, cseresznye és szílva bukéjukkal, minden sok bennük 🙂 , így lesznek déliesen bájosak és igazi terroir tételek.

Közzétéve: palmolnarelemer

Geológus (magmás petrológus, terroir geológus), egyetemi oktató, amatőr fotós és hegymászó. 1991-től Szegeden él és dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: