A hasonló ízek kulturális közelsége

Elsőre rettenetes felvetésnek tűnik, de két egymástól nagyon távol álló dologban szeretnék markánsan állást foglalni, egy platformon, természetesen.

Kezdeném a másodikkal: a Talisker whisky a Hebridákról. A picivel több, mint másfél ezer km2-es Skye-sziget dél-nyugati partvidékén fekvő Carbost falucska nagy fehér lepárlóüzeme igazi terroir műhely. A Talisker az Talisker, a helyérzete is Talisker :-)!.

A Skye-sziget egy szabadtéri laboratórium a geológusok számára. Egy magamfajta magmás kőzettannal foglalkozó geológusnak maga a paradicsom. Kőzettanilag a sziget központi, plató része talán a legizgalmasabb, lepusztult peridotitok, gabbrók és gránitok(!) építik fel.

De vissza a Taliskerhez: gyümölcsös, füstös, kénes, sós ízek, tábortűz illat. Édes és sós, de ugyanakkor száraz.

Ami ma összeért ezzel a terroir bombával az nem más, mint az Inger Manufaktúra somogyi keményfával füstölt húskészítményeinek utolérhetetlen minősége. Nagyon jól kiegészítik egymást. Ízekben és kulturálisan is! 1. Nem számít milyen jó a technikád, ha nincs megfelelő minőségű alapanyagod. 2. Az alapanyag igazi tudást és alázatot igényel. 3. Ha jól bánsz a természettel, jó whiskyvel és jó szalámival ajándékoz meg :-).

Közzétéve: palmolnarelemer

Geológus (magmás petrológus, terroir geológus), egyetemi oktató, amatőr fotós és hegymászó. 1991-től Szegeden él és dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: