Una sinfonia tutta Italiana!

.A járvány első (tavaszi) szakaszában hosszú virtuális utazásokat tettem Dél-Olaszországban (lásd facebook) “Una sinfonia tutta Italiana” címmel. Bevallom őszintén a cím egy Toszkán szivar, a Toscanello reklámszövege volt. A szivaros dobozokból annak idején egy kollázst is készítettem, sajnos a felhasznált dobozokat mind én “ürítettem” ki. 🙂

Nem tudom mikor utazhatunk ismét, de a virtuális utazásokból lassan tele van a hócipőm. Mindezek ellenére (vagy mellett) a napokban eszembe jutott egy “elfekvő” palack Pedrani malvázia (Linsolita), Panareáról. A Pedrani kis pincéjét Tilche tervezte még a hatvanas években, akkor még nyaralónak. Andrea Pedrani és családja egy zsebkendőnyi területen gazdálkodnak, fent a sziklák alatt, és évente jó ha másfél ezer palack malvaziát (Lipari Malvázia) palackoznak. A Linsolita csont száraz, friss virágos, citrusos, természetesen erős minerális, tengeri jegyekkel. Una sinfonia tutta Italiana! Méltán veszi fel a versenyt salinai és lipari-i társaival.

A malvázia ugyan Görögországból származik (Monemvasia vagy Monemvaxia – Peloponnészoszi-félsziget tengerparti – városát, 588-ban alapították), de a mai olasz malváziáról Velence nélkül nehéz lenne beszélni :-). A Velencei Köztársaság kereskedői, hajósai tették ismerté és terjesztették el a Földközi-tenger medencéjében és Európa más területein, olyannyira, hogy a XIV. és XII. század között Európa (Dalmácia, Dél-Franciaország, Spanyolország, Portugália) egyik legnépszerűbb borává vált. (Velencében még a bárokat is malváziának – “malvasie” – hívják.). Kétségtelen, hogy a mai olasz malvázia és a görög malvázia között napjainkban nehéz genetikai kapcsolatokat találni, így ma már olasz “benszülött” fajtáról beszélünk, 18 hivatalosan is elismert változatán (klónján) már meg sem lepődünk. Ismerünk vöröset és fehéret, szárazat és édeset, csendest és habzót, de számomra kétségtelenül a salinai (Eolie-szigetek) száraz fehérek a kedvesek. Egyik prédikációjában Luther Márton arra intett, hogy “” Nézz Istenre, ő nem mögötted van bottal a kezében, hanem előtted egy pohár Malváziával .” 🙂

Lipari Malvázia, Chianti Malvázia és Brindisi Malvázia

A Lipari Malvázia szőlőültetvények főleg Salina, Lipari, Vulcano és most már – mint láttuk – Panarea szigetén találhatók és többnyire 400 m magasságig terjednek. Ezeken a magas lejtésű területeken a szőlőültetvényeket lávakőfalakkal megtámogatott teraszokon művelik. A talajoknak – miután vulkanikus eredetűek – így magas a Mg, a K (leginkább) és a P tartalomuk. A fajtát, mint változatot 1970 óta tartják számon és országosan 53 hektáron művelik.

Panarea az Eolie-szigetek legkisebb vulkanikus szigete. A sziget egy sokkal nagyobb, tenger alatti csonka kúp alakú, vulkáni felépítmény részeként emelkedik a tengerszint fölé. A kúp alapja kb. 1500 m-rel található a tengerszint alatt, átmérője 23 km, területe 460 km2. Mai formáját a vulkáni komplexum központi részének kiterjedt kaldera-összeomlása eredményezte. A vulkán működése 155 ezer évvel ezelőtt kezdődött és mintegy százezer évig intenzíven lankadatlan volt. Jelenleg fumarola aktivitások és időszakos gázkitörések jelzik, hogy még mindig aktív fázisában van. Kőzeteire a magas kálium-tartalom jellemző, főleg káli-andezitek-bazaltok, magas k-tartalmú dácitok és riolitok.

Persze panareára „csak úgy” nem megy az ember. A Stromboli fele tartó kiránduló hajók megállnak egy órácskára, a kikötőben lévő bárok nagy örömére, de ennyi idő tényleg csak egy kávé, vagy kettő 🙂. Nem mindenki hallott Paolo J. Tilcheről sem, miért is hallott volna? Az egyiptomi származású fiatalember az ötvenes évek végén látogatott el a szigetre feleségével Myriam Beltramival és az 1995-ben bekövetkezett haláláig el sem hagyta azt, illetve igen: a mediterrán teleket Balin töltötte. Tilche gyakorlatilag a múlt században elnéptelenedő – alig 3,4 km2 nagyságú – szigetet építészetileg „újratervezte”, megszüntetve a kint és bent fogalmát. Különleges építészeti talentumával összehozott egy egész szigetnyi tradicionális eoli (panareai) és balinéz építészeti csodát. Ha egyszer hosszabb időre eltűnnék, ne aggódjatok! Panareán – nagy valószínűséggel – megtaláltok, Egy pohár malvazia lesz a kezemben és egy – a Myriam által tervezett – gekkó mintás szakadt pólót fogok viselni 🙂.

A Lipari Malvázia bemutatását bízzátok Gilbertora, ha Liparin jártok (Gilberto e Vera EnoPaninoteca). Nála avatottabb szakértőt nem ismerek. https://www.facebook.com/Gilberto-e-Vera-Enopaninoteca-180799725295773/

Közzétéve: palmolnarelemer

Geológus (magmás petrológus, terroir geológus), egyetemi oktató, amatőr fotós és hegymászó. 1991-től Szegeden él és dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: