Aki Tazieff-fel is kvaterkázott

Stromboli

A kezdőlap Kapcsolat képének margójára.

2009 októberében Ficogrande fekete-homokos strandján egy őszülő, napbarnított öregúr sétált a tengerparton. Nadrágját feltűrte combközépig, de időnként a felcsapó hullámok így is elérték azt. Láthatóan nem sietett sehová. Ráköszöntem, barátságosan visszaköszönt.

– Kötelező esti séta, a lábam miatt. – mondta. Majd rám mosolygott.

– Siet valahová fiatalember? – kérdezte. Nem siettem, naplemente után terveztünk a Sciara alá hajózni. Leültünk a beton mólóra és életem egyik leghihetetlenebb és legszürreálisabb másfél órája következett. Olyasfajta emlékezés tanúja lehettem, amelyben a múlt minden szereplője ott üldögélt velünk a naplementében. Ingrid Bergman és Roberto Rossellini bontakozó szerelme vagy Haroun Tazieff étkezési (leginkább ivási 🙂 ) szokásai is sorra kerültek. Hitetlenkedő érdeklődésemre rámutatott az út túloldalán, a sziklákba simuló szállodára.

– Van kedve megnézni azt a szállodát? Szívesen körbevezetem. Én vagyok a tulajdonosa.

– ???

– Ó, nem mindig volt ez ilyen. Csak egy kis házat adtunk ki először, a filmeseknek, tudja. Aztán jöttek a turisták és a vulkanológusok. Jó sokan voltak, a legnagyobbak, a legjobbak.

Mezítláb, homokos lábbal végigjártuk a szobákat, megnéztük a tengervizes medencét, a kis amfiteátrumot, ittunk egy kávét (hogy jobban aludjunk – mosolyogta) és elbúcsúztunk – sajnos most már tudom – örökre.

– Ha jön látogasson meg, bármikor kerül egy karaffa bor vagy kettő, ismerem a vulkanológusokat, tudja, mint Tazieff!

Hát így! A Stromboli című filmet 1950-ben mutatták be, Ingrid és Roberto 7 évet éltek együtt, Haroun a Találkozás az ördöggel (Les rendez-vous du diable ), általam rongyosra olvasott, című könyvét – sok-sok karaffa bor társaságában 🙂 – már 1959-ben megírta.

Epilógus

Az öregúr neve Domenico Russo, aki találkozásunkkor 88 éves volt. 96 évesen hagyta itt e világot, 2021 január 2-án töltötte volna a százat. Az általa alapított szálloda (kunyhó, ahogyan mindig nevezte), a La Sirenetta Park Hotel életét a https://www.facebook.com/LaSirenettaParkHotelStromboli/ oldalon követhetitek.

A La Sirenetta az 1950-es évek elején

Közzétéve: palmolnarelemer

Geológus (magmás petrológus, terroir geológus), egyetemi oktató, amatőr fotós és hegymászó. 1991-től Szegeden él és dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: